SZKOLENIE DLA MŁODZIEŻY
Współpraca w zakresie tworzenia wspólnej oferty w turystyce wiejskiej i agroturystyce Powiśla Dąbrowskiego.
W gościnnych murach, niezwykle dynamicznie rozwijającym się Zespole Szkół im. K. K. Baczyńskiego Dąbrowie Tarnowskiej – pod dyrekcją Roberta Pantery, w pracowni gastronomicznej, 26 lutego odbyło się szkolenie dla młodzieży zorganizowane przez Powiatowy Ośrodek Doradztwa Rolniczego wraz z partnerami.
Do udziału w przedsięwzięciu zostały zaproszone następujące instytucje i organizacje: Starostwo Powiatowe- Krzysztof Bryk i Mariola Smolorz, Stowarzyszenie Twórców Kultury Powiśla Dąbrowskiego- Stanisław Stroński z najmłodszymi rzeźbiarzami w powiecie: Zosią i Wiktorem, KGW Niwki – Ewa Chmielowska oraz Teresa Rygielska, autorka znanej w całym powiecie zupy„ Rzodkie zimnioki”.
W imieniu Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej serdecznie dziękuję za przyjęcie zaproszenia, zawsze można na Was liczyć.
Tematem przewodnim wydarzenia było zachęcenie młodzieży, którą dzielnie prowadzi Anna Dudkiewicz, do spojrzenia na swoją przyszłość poprzez pryzmat działalności w turystyce wiejskiej w oparciu o umiejętności, które nabędą podczas teoretycznych i praktycznych zajęć w szkole.
Powiat dąbrowski, a konkretnie Zalipie, corocznie odwiedzają tysiące turystów z całego świata, mamy do zaoferowania gościom wiele perełek dziedzictwa kulturowego, czyste powietrze, zdrową żywność, infrastrukturę rowerową i itd., ale nie od dziś zastanawiamy się, czy Powiśle Dąbrowskie i jego mieszkańcy, są już mentalnie przygotowani na to, aby „ na całkiem poważnie” zająć się kreowaniem produktu turystycznego. Badania pokazują, że czas pandemii coronawirusa znacznie zmienił kierunki wyjazdów turystycznych. Wielu Polaków zwróciło baczniejszą uwagę na rodzime produkty w obawie przed zagranicznymi podróżami, dlatego mamy nadzieję, że Powiśle Dąbrowskie na stałe zajmie ważne miejsce na mapach turystycznych w kraju ze wszystkimi swoimi zasobami: przyrodniczymi, materialnymi i ludzkimi. Czy u młodego pokolenia udało się wzbudzić refleksję dotyczącą połączenia zainteresowań kulinarnych i turystycznych we własnych gospodarstwach rodzinnych? Jak zawsze pokaże czas.
Anna Morawiec
fot. Powiat Dąbrowski