Szkolenie dla hodowców bydła mlecznego
8 marca w salonach Dworu „ Czernia” w Dąbrowie Tarnowskiej, odbyło się niezwykle interesujące, technologiczne szkolenie dla producentów mleka z terenu powiatu dąbrowskiego i powiatów ościennych.
Tematy poruszane podczas szkolenia dotyczyły głównie hodowli i żywienia krów mlecznych oraz aktualnych przepisów weterynaryjnych.
Na zaproszenie sponsorów i organizatorów szkolenia w przedstawicielach firm:
Trouw Nutrition Polska, Centrum Paszowe „ Teresa Wąż”, CID LINES, Intermilk oraz
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach i Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka Przedstawicielstwo w Krakowie, odpowiedziało około 90 rolników i zaproszonych gości,
w tym również Dyrektor Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oddział w Krakowie – mgr Adam Ślusarczyk.
Natomiast wśród szacownych wykładowców znaleźli się: dr inż. Beata Skiba – Trouw Nutrtion Polska z zagadnieniami dotyczącymi żywienia krów w okresie okołoporodowym, mgr inż. Tadeusz Wąż, z prezentacją nowości w ofercie Centrum Paszowego „ Teresa Wąż” Dąbrowie Tarnowskiej, mgr inż. Wojciech Rasiński z omówieniem aktualności w pracy Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka w Krakowie,
lek. wet. Jacek Janas- Powiatowy Lekarz Weterynarii w Dąbrowie Tarnowskiej z analizą aktualnej sytuacji epizootycznej w zakresie bydła, mgr inż. Anna Morawiec – Kierownik Terenowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej z podkreśleniem najbliższych i najważniejszych zadań TZDR, realizowanych przez doradców na rzecz rozwoju wsi i rolnictwa oraz z zaproszeniem skierowanym do rolników, by korzystali z usług MODR, mgr inż. Paweł Szpak- CID LINES Polska z istotnymi uwagami dotyczącymi jakości mleka ze względu na prawidłowe zasady doju, dr Dariusz Olszewski – Grupa Zakupowa dla Obszarów Wiejskich, który przybył z ważnym i wciąż aktualnym tematem w jaki sposób podnosić efektywność produkcji roślinnej.
Wydarzenie zakończyło się losowaniem cennych nagród dla uczestników.
Z wniosków, które nasuwają się po szkoleniu warto wymienić następujące:
– ilość i jakość mleka zależy wprost proporcjonalnie od żywienia zwierząt, które bezpośrednio przekłada się na stan fizjologiczny krów mlecznych.
– rolnicy nie mają bezpośredniego wpływu na ceny uzyskiwane za mleko natomiast wciąż mają wpływ na zmniejszanie kosztów produkcji, warto więc je liczyć przy podejmowaniu decyzji o zakupie tych, a nie innych pasz.
– warto inwestować we własny materiał genetyczny i posiadać krowy pod oceną użytkowości mlecznej.
– w dobie wciąż zwiększającej się konkurencyjności na żywnościowym rynku europejskim i światowym trzeba na każdym szczeblu promować nasze mleko i nasze przetwory mleczne, od rodzin począwszy, a na polonii zagranicznej kończąc, wzorem tych krajów, które dbają o swoich producentów.
Anna Morawiec