Sałatki i surówki
Przygotowujemy je z czego tylko się da, z warzyw, owoców, wędlin groszków, sałat zielonych itp. polewamy sosami i gotowe. Mogą stanowić dania samodzielne jak również występować jako wspaniałe dodatki do mięs i innych potraw.
Sałatka z gruszek
Składniki:
2 twarde gruszki, mieszanka różnych sałat,
30 dkg sera żółtego,
3 ząbki czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
1szkl. oliwy,
5 dkg orzechów włoskich łupanych,
sól, pieprz
Sałaty po uprzednim umyciu odsączyć i porwać na kawałki. Ułożyć w misce. Gruszki obrać, pokroić na plasterki, ułożyć na sałacie. Całość posypać pokruszonym serem. Orzechy pokruszyć i uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Posypać nimi sałatkę. Wymieszać sok z cytryny ze zmiażdżonym czosnkiem, oliwą i przyprawami. Polać sosem sałatkę i podawać. Najlepiej wszystko lekko ugnieść i wstawić na chwilę do lodówki. Potem kroić jak roladę, tak aby każdy kawałek miał wszystkie warstwy.
Wieloowocowa sałatka
Składniki:
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 puszka ananasa w syropie
1 puszka koktajlu egzotycznego w syropie
15 dag białych winogron
15 dag ciemnych winogron
3 banany
3 kiwi
2 dojrzale gruszki
2 pomarańcze lub kilka mandarynek
w sezonie mogą być truskawki oraz arbuz
1 litr soku winogronowego jasnego (ważne)
Do dość dużego naczynia w którym będzie sałatka odcedzamy sok z puszek i wlewamy sok winogronowy.
Po kolei kroimy dowolnie ale raczej niezbyt drobno owoce, a na samym końcu gruszki i banany, lekko mieszamy.
Dekorujemy listkami melisy cytrynowej.
Można w razie potrzeby dolać przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.
Z podanych składników można zrobić około 15 porcji (szklanek).
Surówka marchwiowo – porowa
Składniki:
1 duży por
3 marchewki
2 jabłka
sól, pieprz
majonez
Pora umyć, przekroić wzdłuż na dwie części i cieniutko pokroić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i wymieszać dokładnie. Odstawić żeby składniki dobrze się „przegryzły” na ok. godzinę.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
1/2 główki małej czerwonej kapusty
1/2 główki małej białej kapusty
1 duże czerwone jabłko
1/2 małej czerwonej cebuli
4 marchewki
Sos:
1/2 szklanki majonezu (można dodać więcej)
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli, a nawet więcej
1/2 łyżeczki mielonego pieprz
Kapustę białą i czerwoną pokroić cienko w paseczki. Jabłko ze skórką i marchewką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W małej miseczce połączyć składniki sosu i wymieszać dokładnie z surówką. Wszystko przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Sałatka szampańska na dwa pucharki
Składniki:
1 grejfrut
1 pomarańcza
1 mandarynka
4 łyżki szampana na pucharek (wina musującego)
2 płaskie łyżki cukru
cynamon
Owoce obrać, podzielić na cząstki i pozbawić błonek. Cząsteczki mandarynek można zostawić w skórkach, jeśli są cienkie i miękkie.
Owoce rozłożyć do pucharków, posypać cukrem i cynamonem, i zalać szampanem. Odstawić na kwadrans.
Sałatka z pora
Składniki:
duży por
ok. 15 dag szynki lub innej wędliny (np. drobiowej)
ok. 20 dag żółtego sera
1 czerwona papryka
puszka kukurydzy
2 -3 ogórki kiszone
szczypiorek
sól, pieprz
majonez
Pora przekroić wzdłuż i sparzyć wrzątkiem.
Następnie pokroić w pół plasterki.
Wędlinę, ser, paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki połączyć, dodać sól, pieprz i majonez.
Dokładnie wymieszać.
Wstawić do lodówki żeby się składniki przegryzły.
Sałatka warstwowa
Składniki:
1 słoik fasolki szparagowej
5 jaj
3 jabłka
3 małe cebulki
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
30 dkg sera żółtego
majonez kielecki
ketchup
przyprawy : tylko papryka słodka
Z podanych składników wychodzą 2 dość duże salaterki sałatki.
Przygotowujemy 2 salaterki najlepiej przeźroczyste i układamy w nich warstwowo następujące składniki:
1 warstwa: odsączona fasolka szparagowa
2 warstwa: pokrojone w kostkę jajka
3 warstwa: majonez (tyle aby pokryć jajka)
4 warstwa: pokrojone w drobną kosteczkę jabłka
5 warstwa: ketchup
6 warstwa: odsączona z zalewy fasola czerwona
7 warstwa: pokrojona w drobną kostkę cebula
8 warstwa: majonez
9 warstwa: kukurydza
10warstwa: majonez (tyle żeby pokryć kukurydzę)
11warstwa: starty na drobnych oczkach ser żółty
na koniec należy posypać słodką papryką (dekoracja)
Sałatki nie przyprawiamy żadnymi przyprawami. Składniki są tak dobrane, że nie ma takiej potrzeby. Nic nie solimy i nie pieprzymy.
Przygotowujemy ją kilka godzin przed podaniem – wtedy jest najlepsza.
Jeśli musimy wykonać ją np. dzień wcześniej proponuję przykryć woreczkiem foliowym przed włożeniem do lodówki aby ser nie obsechł.
Sałatka gyros
Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka
torebka przyprawy GYROS
keczup pikantny
2 duże cebule
4 ogórki konserwowe
puszka kukurydzy
majonez
główka kapusty pekińskiej
2 świeże czerwone papryki
Dwa filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni, na oliwie z dodatkiem odrobiny masła. W trakcie smażenia posypujemy filety przyprawą GYROS. Odstawiamy do wystygnięcia. Potem wszystko układamy warstwami w przeźroczystej salaterce, w kolejności: kostka z filetów kurczaka, polewamy po wierzchu keczupem pikantnym, cebula pokrojona w kostkę, ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, kukurydza, majonez, kapusta pekińska pokrojona w kostkę a na wierzchu czerwona papryka pokrojona również w kostkę. Układając warstwy doprawiamy solą i pieprzem tylko te, które nie są słone, czyli cebulę, kapustę pekińską i paprykę. Salaterkę, a właściwie szklaną miskę wkładamy na godzinę do lodówki.