WARSZTATY SZKOLENIOWE
W dniach 6 – 7 lipca 2020 roku odbyły się warsztaty szkoleniowe „Podstawy cukiernictwa z elementami dekoracji”, w których uczestniczyły Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Powiatu Dąbrowskiego.
Szkolenie to stanowi część projektu pn. „Warsztaty pieczenia i dekoracji ciast dla Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Dąbrowskiego” realizowanego przez Stowarzyszenie Samorządów Powiatu Dąbrowskiego w ramach programu Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
30 czerwca 2020 roku w stanicy turystycznej w Brniu odbył się konkurs na najsmaczniejsze ciasto z polskimi owocami sezonowymi, którego uczestnicy otrzymali zaproszenia do udziału w szkoleniu.
Dwudniowe warsztaty szkoleniowe prowadzone są w dwóch terminach przez Panią Justynę Stolarczyk z Pracowni Wypieków Naturalnych SŁODKO NA STOLE z Tarnowa. W pierwszym terminie uczestniczyły przedstawicielki kół gospodyń wiejskich z gmin Bolesław, Dąbrowa Tarnowska, Gręboszów i Szczucin. Panie poszerzyły nie tylko swoją wiedzę, ale również umiejętności. Poznały zasady obróbki wstępnej i termicznej produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania. Zapoznały się z terminologią, a także surowcami i materiałami pomocniczymi stosowanymi w cukiernictwie. Część praktyczna polegała na samodzielnym wypieku tortu typu „drip cake” z wykonaniem masy i dekoracją lizakami bezowymi oraz figurką z masy cukrowej. Panie robiły również tartę migdałową oraz mini bezy Pavlovej.
Warsztaty zakończyły się wręczeniem certyfikatów i wspólnym zdjęciem z przygotowywanymi słodkościami.
powiatdabrowski.pl