PAWŁOWSKA RYBA W ŚMIETANIE
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Pawłowie odniosły kolejny sukces! „Pawłowska ryba w śmietanie” podbiła kubki smakowe jurorów XXII wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” i zdobyła I miejsce w kategorii „Najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy”.
Zmagania kulinarne odbyły się 10 września 2023 roku w Starym Sączu podczas XXXI Wystawy Rolniczej AGROPROMOCJA 2023.
Wyrażam radość, że po raz kolejny wyśmienite danie jakim jest „Pawłowska ryba w śmietanie” zostało wyróżnione, a Powiśle Dąbrowskie może poszczycić się „Najlepszym regionalnym i tradycyjnym produktem żywnościowym”. Serdecznie gratuluję Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Pawłowie i dziękuję za promowanie naszej Małej Ojczyzny oraz kultywowanie tradycji polskiej wsi – mówi Starosta Dąbrowski Lesław Wieczorek
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu, która przyznaje statuetki „Perła” produktom i daniom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów regionalnych.
Wielki Finał odbędzie się 30 września 2023 r. (sobota), w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Zachęcamy do przygotowania potrawy według przepisu przekazanego przez członkinie KGW Pawłów:
powiatdabrowski.pl