FESTIWAL SMAKU W WOLI ŻELICHOWSKIEJ
Delikatna, aromatyczna pieczeń jagnięca podana z wyrazistą kwaśnicą w towarzystwie młodych ziemniaków oraz suski sechlońskiej to tylko jedna z propozycji smakowitych dań, jakich będzie można spróbować, podczas piątej odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku w 2019 roku.
Tym razem nie lada gratka dla smakoszy zawita do Woli Żelichowskiej w gminie Gręboszów w niedzielę 18 sierpnia. Zaczynamy o godzinie 15.00 na stadionie piłkarskim.
Na festiwalowych gości czekają suto zastawione stoły regionalnymi przysmakami przygotowanymi przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu dąbrowskiego.
W małopolskim menu podczas festiwalu, Andrzej Polan – znany mistrz kuchni, specjalnie na tą okazję wyczaruje pyszne ciasto drożdżowe zapiekane z pachnącymi lasem grzybami, bryndzą podhalańską, ogórkami z Kanny oraz odrobiną boczku. Prócz wspomnianych powyżej specjałów, będzie także coś dla miłośników ryb, którzy będą mogli skosztować pstrąga w sałacie. Pojawi się także danie specjalnie dla łasuchów, kruche placki, podane ze śliwkami łąckimi, marcepanem oraz orzechami.
Oczywiście oprócz tych wszystkich pyszności przygotowywanych przez Andrzeja Polana i Koła Gospodyń Wiejskich nie może zabraknąć i nie zabraknie małopolskich producentów żywności u których będzie można zrobić zakupy.
Z najlepszymi potrawami Panie z KGW oraz małopolscy producenci żywności będą rywalizować w konkursie na najsmaczniejszy produkt, a o wynikach konkursu zdecyduje komisja konkursowa.
W Woli Żelichowskiej nie zabraknie także muzyki, strefy zabaw dla najmłodszych, zabaw i konkursów z nagrodami, każdy będzie mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif – budce.
Na Małopolski Festiwal Smaku w Woli Żelichowskiej zaprasza Witold Kozłowski Marszałek Województwa Małopolskiego oraz Anna Pieczarka Członek Zarządu Województwa Małopolskiego.
Biuro Prasowe UMWM