KORZYSTAJ Z NOWYCH ROZWIĄZAŃ W GASTRONOMII
Artykuł Partnera
Gastronoma nie może stać w miejscu. Korzystaj z nowych rozwiązań i pracuj wydajnie!
Przeciętnemu klientowi działalność gastronomiczna nie kojarzy się z nowoczesnym procesem produkcyjnym. Woli on raczej widzieć ją jako przestrzeń niepodlegającą aż tak bezpośrednio wszechobecnym zmianom technologicznym, w której wysoka jakość produktów trafiających na jego talerz jest wynikiem raczej tradycyjnych metod i osobistego zaangażowania personelu. Jakkolwiek warto takie wrażenie tworzyć, to jeśli chcemy dotrzymać kroku konkurentom, po wiele nowych rozwiązań sięgać powinniśmy.
Bezbłędne zarządzanie jest dziś proste. Wystarczy sięgnąć po odpowiedni system
Ilość czynności, jaka musi być wykonywana, by kuchnia mogła sprawnie odpowiadać na oczekiwania zarówno tych klientów, którzy zasiadają przy stolikach, jak i tych zamawiających na wynos, jest ogromna. Sprawna organizacja i logistyka to zatem podstawa, a pracownicy zdolni ją zapewniać są nader cenni. Można ich jednak wspomóc.
Coraz częściej pracę restauracji wspierają zaawansowane systemy zarządzania. W ten sposób możemy podnieść efektywność gospodarowania zakupami dużo bardziej, niż byłby to wstanie zrobić najbardziej doświadczony nawet szef kuchni. Program wiedząc, ile i jakich składników pochłania przygotowywanie poszczególnych pozycji z menu pozwoli nam w porę dokonać zamówienia i to dokładnie takiego, jakie jest w danym momencie potrzebne, by jak najlepiej wykorzystać przestrzeń magazynową.
Eliminujemy możliwość pomyłki czy pominięcia jakiegokolwiek zamówienia, niezależnie od tego, jakimi drogami będą one spływać. Łatwiej możemy określić nasze potrzeby w przypadku organizacji specjalnych przedsięwzięć. Podnosimy wygodę komunikacji pomiędzy poszczególnymi pracownikami. Wreszcie: po pewnym czasie możemy drobiazgowo przeanalizować pracę lokalu i dostrzec wszystkie problemy godzące w jej wydajność.
Obieraczka do ziemniaków i inne istotne urządzenia. Może czas na nowe?
Zarządzanie pracą to jedno – ona sama także musi być wykonywana w najlepszy sposób, na jaki pozwalają dostępne obecnie rozwiązania. Rozwój techniki spowodował, że profesjonalna kuchnia zyskała możliwości niedostępne w naszej domowej, nawet jeśli zawita do niej szczególnie uzdolniony kucharz o wielkim doświadczeniu. Najlepszym przykładem mogą być np. piece konwekcyjno-parowe – nie sposób inaczej tak szybko uzyskać potraw tak zasobnych w składniki odżywcze (dzięki krótkiej obróbce) i zachwycających smakiem. O efektywności pracy kuchni decydują jednak także dużo bardziej prozaiczne urządzenia. Obieraczka do ziemniaków już dawno nie stanowi istotnej nowości. Czy nasza ma dostateczną wydajność? Podobnie z całą resztą sprzętu do obróbki mechanicznej, która dawniej pochłaniać musiała wiele pracy. Zmodernizować tego typu park maszynowy nie jest dziś trudno, o czym można przekonać się przeglądając np. ofertę firmy Resto Quality. Nie zapomnijmy ponadto o organizacji przestrzeni.
Inwestycje w dostosowany do potrzeb sprzęt wraz z właściwym zarządzaniem to niezawodny sposób na podniesienie wydajności. Cała reszta zależy już od konkretnego lokalu – wielu klientów nie przychodzi wszak do niego tylko po żywność, którą równie dobrze można kupić w sklepie. Właściwy poziom obsługi i nadanie danemu miejscu charakteru dostosowanego do oczekiwań rozpoznanych grup docelowych pozwoli nie martwić się o przyszłość.