Konkurs Kulinarny „Dzikie Smaki 2015”
14 listopada 2015 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie odbył się Konkurs Kulinarny „Dzikie Smaki 2015″, którego organizatorem jest Tarnowska Organizacja Łowiecka.
Główne cele konkursu to:
* promocja dziczyzny oraz staropolskiej sztuki kulinarnej poprzez zastosowanie mięsa zwierząt dzikich w sposób nowoczesny i kreatywny,
* kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej kulturze łowieckiej i łowieckiej tradycji kulinarnej,
* doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych,
* podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią,
* doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.
W konkursie wzięło udział 24 zespoły młodzieży ze szkół gastronomicznych.
Z powiatu dąbrowskiego w rywalizacji wzięli udział uczniowie z Powiatowego Centrum Edukacji i Kompetencji Zawodowych w Szczucinie. Byli to Magdalena Jopek i Hubert Dziama, którzy przygotowali „Staropolskie pierogi z mięsem z jelenia posypane prażonymi migdałami” oraz Małgorzata Gmyrek i Agata Adaś, które to otrzymały wyróżnienie, pamiątkowe dyplomy i nagrody za przygotowanie „Torciku śmietankowego z konfiturą z owoców leśnych z lekką natką dzikiej róży”. Opiekunem uczniów była Pani Teresa Domańska.
Serdecznie wszystkim gratulujemy!
Starostwo Powiatowe w D.T.