Dzisiaj:
Sobota, 23 listopada 2024 roku
Adela, Erast, Felicyta, Klemens, Klementyn, Orestes, Przedwoj

Konkurs Kulinarny „Dzikie Smaki 2015”

20 listopada 2015 | komentarze 2

14 listopada 2015 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie odbył się Konkurs Kulinarny „Dzikie Smaki 2015″, którego organizatorem jest Tarnowska Organizacja Łowiecka.

Główne cele konkursu to:
* promocja dziczyzny oraz staropolskiej sztuki kulinarnej poprzez zastosowanie mięsa zwierząt dzikich w sposób nowoczesny i kreatywny,


* kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej kulturze łowieckiej i łowieckiej tradycji kulinarnej,
* doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych,
* podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią,
* doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.

W konkursie wzięło udział 24 zespoły młodzieży ze szkół gastronomicznych.

Z powiatu dąbrowskiego w rywalizacji wzięli udział uczniowie z Powiatowego Centrum Edukacji i Kompetencji Zawodowych w Szczucinie. Byli to Magdalena Jopek i Hubert Dziama, którzy przygotowali „Staropolskie pierogi z mięsem z jelenia posypane prażonymi migdałami” oraz Małgorzata Gmyrek i Agata Adaś, które to otrzymały wyróżnienie, pamiątkowe dyplomy i nagrody za przygotowanie „Torciku śmietankowego z konfiturą z owoców leśnych z lekką natką dzikiej róży”. Opiekunem uczniów była Pani Teresa Domańska.

Serdecznie wszystkim gratulujemy!

Starostwo Powiatowe w D.T.

deser

pierogi

 


Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Internautów. Administrator portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Jeżeli którykolwiek z komentarzy łamie regulamin - zawiadom nas o tym (elstertv@gmail.com).

Komentarze

  1. 21 listopada 2015 o 21:47
    lui :
    zabijanie zwierzat dla przyjemnosci, to haniebny proceder, mamy 21 wiek , a nie czasy zbieractwa i lowiectwa, przyrode nalezy szanowac i troszczyc sie o nia, aby przetrwala dla nastepnych pokolen
    VA:F [1.9.20_1166]
    Ocena: -2 (w sumie : 4)
  2. 2 grudnia 2015 o 12:43
    znajoma :
    Brawo, Małgosiu....zycze dalszych sukcesów kulinarnych i nie tylko....Tobie i kolezance...
    VA:F [1.9.20_1166]
    Ocena: 0 (w sumie : 0)

Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)