Dzisiaj:
Czwartek, 19 grudnia 2024 roku
Abraham, Beniamin, Dariusz, Gabriela, Mścigniew, Nemezjusz, Tymoteusz, Urban

KNEDLE Z ZALIPIA NAJSMACZNIEJSZE

5 sierpnia 2022 | komentarze 2

27 lipca Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, przeprowadził Wojewódzki Konkurs „Innowacyjna Małopolska tradycja i dziedzictwo kulinarne”.

Celem inicjatywy było kultywowanie i propagowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego oraz odkrywanie innowacyjnych dań kulinarnych i produktów lokalnych.

Do oceny konkursowej swoje specjały przygotowały koła gospodyń wiejskich oraz producenci produktów lokalnych z całej Małopolski. W konkursie udział wzięły również koła gospodyń wiejskich z powiatu dąbrowskiego.

Laureatów konkursu wyłoniła komisja konkursowa w składzie: Dyrektor MODR Dominik Pasek jako przewodniczący komisji, Prorektor prof. Andrzej Bogdał – Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Dyrektor Anna Glixelli – Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM, Dyrektor dr Michał Szanduła – Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego UR im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, zastępca Dyrektora Iwona Ciećko – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Krakowie, dr Paweł Radomski – przedstawiciel Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, dla której ocena wysokiej skali kunsztu kulinarnego była nie lada wyzwaniem, przyznając nagrody i wyróżnienia:

Kategoria Danie Kulinarne:
I miejsce: KGW Wsi Zalipie za „Knedle ze śliwkami”
II miejsce: KGW Mników za „Żurek mnikowski na zakwasie żytnim”
III miejsce: Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Zagartowice za „Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebula jabłkiem i rozmarynem”
Wyróżnienie: Stowarzyszenie „3Wionki” w Jastrzębi za „Zupę Chrzonówkę”

Kategoria Produkt Lokalny:
I miejsce: Tłocznia Owoców „Pawłowski” za „Kwiaty czarnego bzu zalewane łososińskim sokiem tłoczonym z jabłek”
II miejsce: KGW w Osieczanach za „Betlejemski sernik z pianą”
III miejsce: Monika Kubik za „Ser podpuszczkowy typu bundz z dodatkiem pomidora świeżego, czosnku polskiego i świeżej bazylii”
Wyróżnienie: KGW w Chechle za „Ziołowy Czar Chechła”

Laureaci Konkursu otrzymali nagrody sfinansowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w obydwu kategoriach w wysokości: I miejsce – 3000 zł, II miejsce – 2500 zł, III miejsce – 2000 zł oraz wyróżnienie – 1500 zł. Uczestniczy otrzymali również nagrody rzeczowe ufundowane przez: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Balicach, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie.

W trakcie spotkania dr Krzysztof Duda Prodziekan ds. Studenckich Wydziału Filozoficznego Akademii Ignatianum w Krakowie nakreślił znaczenie tradycji i dziedzictwa kulinarnego. Znaczenie lokalnych produktów w kulturze wiejskiej zostało odebrane przez uczestników jako inspiracja do odkrywania zapomnianych tradycji. Przebieg konkursu uświetnił występ Rodzinnej Kapeli Kościelnioki. W ramach przedsięwzięcia zorganizowana została wystawa z udziałem producentów produktów lokalnych, gdzie dla odwiedzających przygotowano promocję i degustację produktów regionalnych i tradycyjnych.

MODR Karniowice

fot. PZDR w DT

 


Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Internautów. Administrator portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Jeżeli którykolwiek z komentarzy łamie regulamin - zawiadom nas o tym (elstertv@gmail.com).

Komentarze

  1. 6 sierpnia 2022 o 08:52
    XXX :
    Gdzie to się odbyło?
    VA:F [1.9.20_1166]
    Ocena: +1 (w sumie : 1)
  2. 7 sierpnia 2022 o 16:31
    smakosz :
    nailepsze kasztany są w paryżu na placu pigal,nailepsze pierogi sa w wilkowyjach u sulejukowei a nailepsze knedle to w zalipiu he he
    VA:F [1.9.20_1166]
    Ocena: 0 (w sumie : 0)

Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)