Dzisiaj:
Niedziela, 24 listopada 2024 roku
Dobrosław, Emilia, Emma, Flora, Franciszek, Gerard, Gerarda, Gerhard, Jan, Mina, Pęcisław, Protazy

Hodowcy i producenci mleka w Dąbrowie

20 marca 2017 | 1 komentarz

O tym, co między innymi stanowi o sukcesie w odchowie jałówek hodowlanych, z jakich, w obecnym czasie, programów unijnych mogą skorzystać rolnicy, oraz, czy warto wapnować glebę – informowano podczas corocznego, trzeciego już, szkolenia dla hodowców i producentów mleka.

Organizatorzy spotkania, które miało miejsce 17 marca w Hotelu Cristal Park w Dąbrowie Tarnowskiej, zadbali, aby hodowcy z powiatu dąbrowskiego, brzeskiego i tarnowskiego mogli wysłuchać merytorycznych i sprawnie wygłoszonych wykładów, przygotowanych przez następujące osoby:


1. doradca ds. bydła Łukasz Mysłek – Firma Trouw Nutrition
2. doradca klienta Bartłomiej Wąż – Centrum Paszowe w Dąbrowie Tarnowskiej
3. kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej – Anna Morawiec
4. starszy inspektor weterynaryjny Anna Chmura i Joanna Gałecka – Powiatowy Inspektor Weterynaryjny w Dąbrowie Tarnowskiej
5. starszy specjalista terenowy Antoni Zarzycki – Okręgowa Stacja Chemiczno – Rolnicza w Krakowie
6. Dariusz Olszewski – grupa Zakupowa dla Obszarów Wiejskich
7. Lek. wet. Marcin Kocik – Gabinet Weterynaryjny Lupus

Na zakończenie szkolenia rozgorzała dyskusja, która dotyczyła między innymi wyborów, jakie dokonuje rolnik codziennie w swoim gospodarstwie. Dotyczą one między innymi decyzji między; intensyfikacją rolnictwa i pogonią za nowinkami technologicznymi w celu zwiększania przychodów, a ekologią integralną, czyli spojrzeniem na gospodarstwo i całą przyrodę, w znacznie dłuższej perspektywie. To od indywidualnych wyborów, jakie dokonują rolnicy – zależy zdrowie konsumentów.

Wraz ze wzrostem świadomości, która wprawdzie wolno, ale postępuje z roku na rok – zwiększają się wymagania konsumentów dotyczące jakości żywności. W sklepach coraz więcej miejsca zajmują półki ze zdrową, certyfikowaną żywnością. Warto w tej sytuacji zastanowić się, jakie mleko chcemy produkować, i jakie chcemy pić. My, nasze rodziny, nasze dzieci i dzieci naszych dzieci.
Nad spotkaniem, które zakończyło się loterią i smacznym obiadem, czuwał Tadeusz Wąż – właściciel Centrum Paszowego w Dąbrowie Tarnowskiej.

Organizatorzy i sponsorzy wydarzenia:
Trouw Nutition Polska, Centrum Paszowe Teresa Wąż, Intermilk, Grupa Zakupowa dla Obszarów Wiejskich, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego – PZDR w Dąbrowie Tarnowskiej

Anna Morawiec

 


Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Internautów. Administrator portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Jeżeli którykolwiek z komentarzy łamie regulamin - zawiadom nas o tym (elstertv@gmail.com).

Komentarze

  1. 20 marca 2017 o 14:47
    Brum :
    Pasą się jałówki na zboczu gubałówki...heej hooo
    VA:F [1.9.20_1166]
    Ocena: +3 (w sumie : 3)

Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)