FESTIWAL SMAKU GOŚCIŁ NA POWIŚLU
Małopolski Festiwal Smaku zawitał tym razem na Powiśle Dąbrowskie, a dokładniej do Woli Żelichowskiej, którą w upalną niedzielę opanowały tłumy smakoszy.
Zgromadzonych przywitała Anna Pieczarka z zarządu województwa, a także gospodarz gminy Gręboszów wójt Krzysztof Gil. Organizatorom towarzyszyli także poseł Wiesław Krajewski oraz senator Kazimierz Wiatr.
Tegoroczna edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku zwraca szczególną uwagę na ukazanie Małopolski przez pryzmat tradycji kulinarnych kultywowanych zwłaszcza przez panie z kół gospodyń wiejskich. To właśnie ich przepisy przetrwały pokolenia, a smak zachwyca do dzisiaj. Zapraszamy do częstowania się właśnie tymi smakołykami, które przypominają smaki z dzieciństwa – mówiła Anna Pieczarka z zarządu województwa.
Tradycyjnie już, podczas imprezy odbył się konkurs na najsmaczniejsze dania i potrawy. Zgłoszone produkty degustowało jury, m.in.: Anna Pieczarka z ZWM, Lesław Wieczorek – starosta dąbrowski, Krzysztof Gil – wójt gminy Gręboszów, Monika Gubała – dyrektor Departamentu Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Promocji UMWM oraz kuchmistrz Andrzej Polan. Oceniano zarówno smak jak i walory wizualne prezentowanych potraw.
Palmę pierwszeństwa w kategorii „Koła Gospodyń Wiejskich” zdobyły panie z Woli Żelichowskiej za „gulasz z kluskami babci Andzi”. Wyróżnienia powędrowały do: Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich Radgoszcz za „radgoskie parzoki”, Koła Gospodyń Wiejskich Hubenice – Kozłów za „zupę z dyni”, Koła Gospodyń Wiejskich w Mędrzechowie za „pączki z Mędrzechowa” oraz do Koła Gospodyń Wiejskich Ujście Jezuickie za „wyluzowaną kaczkę nadziewaną wieprzowiną z żurawiną i jabłkami duszonymi w winie”. Spośród produktów, które zgłosili do konkursu lokalni wystawcy tryumfowała Winnica Bogu – Miła za wino Irenka. Wyróżnienia przyznano firmie Zawodny Tadeusz za miód nektarowy spadziowy oraz Lavendziarni za lemoniadę lawendową Lavendynka.
Festiwal Smaku w Woli Żelichowskiej jest najlepszym potwierdzeniem słuszności decyzji o organizowaniu w tym roku małopolskich wydarzeń kulinarnych także w mniejszych miejscowościach, w których dotąd nie było takich imprez. Zaangażowanie gospodyń z powiatu dąbrowskiego w przygotowanie różnych pyszności było ogromne, a frekwencja na festiwalu ogromna. Gorąco dziękuję również wójtowi Gręboszowa Krzysztofowi Gilowi za pomoc w organizacji piątej odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku – dodała Anna Pieczarka.
Mistrz kuchni Andrzej Polan przez cały dzień podbijał podniebienia gości Festiwalu daniami, których składnikami były produkty lokalne, tradycyjne, regionalne. Największym uznaniem cieszyła się pieczeń jagnięca podawana w kwaśnicy z młodymi ziemniakami oraz śliwkami, a także pyszne kruche ciasto ze śliwkami i marcepanem.
Oprócz całodziennego smakowania Małopolski, na uczestników czekały inne atrakcje, wśród których znalazły się m.in. quiz wiedzy o Małopolsce, w którym można było wygrać atrakcyjne nagrody czy strefa zabaw dla najmłodszych. Ten smakowity dzień umilały gościom Festiwalu występy artystyczne lokalnych artystów.
Biuro Prasowe UMWM