Dzisiaj:
Niedziela, 17 listopada 2024 roku
Dionizy, Floryn, Grzegorz, Hugo, Hugon, Salomea, Salome, Sulibor, Zbysław

Desery

9 kwietnia 2011 | Brak komentarzy

W przeźroczystych pucharach na jednej nóżce, w delikatnych salaterkach, w waflowych rożkach, nasze mamy, babcie, ciocie i my sami układamy smakołyki, delikatne dla podniebienia, będące ukoronowaniem uroczystych obiadów czy też kolacji. Należą do nich wszelkiego rodzaju lody, sorbety, kremy budyniowe, galaretki owocowe itp. Mają przed sobą ciężkie zadanie do spełnienia. Zgodnie z obowiązującą hierarchią iż każda potrawa następująca po pierwszej musi być od niej smaczniejsza, one podawane jako ostatnie powinny być spełnieniem tego czego mogło nam zabraknąć w daniach głównych.

Musli z galaretką
Składniki:
2 białe czekolady,
5 dag margaryny,
10 sztuk ziaren kakaowca,
4 łyżki płatków migdałowych,
szklanka musli,
paczka herbatników,
3 czubate łyżki cukru,
dowolna galaretka

Margarynę rozpuścić, dodać cukier i połamane czekolady. Ziarna kakaowca i płatki migdałowe drobno pokroić, herbatniki pokruszyć. Zmieszać z musli. Dodać do rozpuszczonej masy. Dobrze wymieszać, przełożyć do pucharków. Galaretkę rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić, zalać musli. Odstawić do całkowitego stężenia.
Messua
Składniki:
Warstwa 1: budyń czekoladowy
0,5 l mleka
2 łyżki cukru
Warstwa 2:
kompot wiśniowy – słoik 350ml
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Warstwa 3:
budyń waniliowy
0,5l mleka,
2 łyżki cukru
Warstwa 4:
2 jabłka,
2 pomarańcze
2 kiwi
4 łyżki cukru
pół cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 goździków
łyżeczka cukru waniliowego

Porcja na 6-8 pucharków, przygotowanie – pół godziny.
Każdą warstwę należy przelewać do pucharków od razu po ugotowaniu!
Warstwa 1: ugotować budyń.
Warstwa 2: odsączyć owoce z zalewy. Zalewę uzupełnić wodą do objętości 250ml. Jeśli kompot jest bardzo kwaśmy – dosłodzić. Odlać ćwierć szklanki, wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę zalewy zagotować. Zestawić z ognia, ciągle mieszając wlać mieszankę z mąką. Doprowadzić do wrzenia. Dodać wiśnie. Rozlać na budyń.
Warstwa 3:ugotować budyń, można wkroić do niego kawałki banana. Rozlać.
Warstwa 4: Owoce obrać, pokroić w kostkę. Jabłka zalać szklanką wody, dodać cukier, goździki, cukier waniliowy, sok z cytryny, włożyć też wyciśniętą połówkę cytryny- dla aromatu. Zagotować. Wyłowić z jabłek goździki i skórkę cytrynową. Ciągle mieszając wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 100 ml wody. Zagotować dodać pozostałe owoce, rozlać do pucharków. Udekorować.
Arbuzowy koszyk
Składniki:
3-4 galaretki (różnego koloru),
1/2 arbuza,
mandarynki z puszki,
brzoskwinie z puszki,
ananas z puszki,
winogrona jasne i ciemne,
kiwi
Galaretki ugotować w połowie podanej ilości wody podanej na opakowaniu, pokroić na kostkę.
Owoce pokroić na niewielkie kawałki.
Arbuza wybrać łyżką i pokroić, ze skórki wyciąć nożem koszyk. Wszystkie owoce wymieszać razem.
Galaretki wymieszać z owocami, najlepiej przed podaniem, wtedy się nam nie rozpłyną.
Sałatkę owocową przekładamy do skórki z arbuza i podajemy.
Deser truskawkowy
Składniki:
Porcja na 4 pucharki o pojemności 250ml.
400g truskawek,
150ml śmietanki kremówki 30%,
garść świeżej mięty,
pół galaretki w proszku tzn 39g,
cukier puder do smaku (około 1 czubatej łyżki)
3 łyżeczki żelatyny w proszku.

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Ostudzić.
Truskawki umyć, odłożyć 10 truskawek, resztę miksujemy.
8 truskawek pokroić na ćwiartki i poukładać w pucharkach, następnie zalać przestudzoną galaretką, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Miętę zalewamy gorącą śmietanką (około 50-70ml), przykrywamy talerzykiem i parzymy. Następnie odcedzamy i wyciskamy wszystkie płyny z mięty. Wsypujemy do tej śmietanki żelatynę, stawiamy na małym ogniu i mieszamy aż do rozpuszczenia całkowitego żelatyny. Uwaga! Nie gotujemy! Studzimy.
Ubijamy pozostałą śmietankę na sztywno, powoli wlewamy napar z mięty z żelatyną, wciąż ubijamy, następnie łączymy ze zmiksowanymi truskawkami, słodzimy do smaku i powstałą masę wylewamy do pucharków. Wierzch dekorujemy truskawką i listkiem mięty.
Odstawiamy przykryte folią spożywczą do lodówki na minimum 1h. Deser gotowy gdy mus truskawkowy się zetnie.
Koktajle Milkshake
Składniki:
Shake waniliowy:
2 szkl lodów waniliowych
1 1/4 szl mleka
3 łyżki cukru pudru

Shake czekoladowy:
2 szkl lodów waniliowych
1 1/4 szkl mleka
2 łyżki czekoladowego napoju Nesquik(lub slodkie kakao)

Shake Truskawkowy:
2 szkl lodów waniliowych
1 1/4 szkl mleka
2 łyżki truskawkowego Nesquik
Przy przyrządzaniu każdego z tych chłodzących koktajli należy wszystkie składniki wymieszać w blenderze bądź też innym przyrządem do robienia koktajli który dokładnie wymiesza wszystkie składniki.


Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)