Ciasta, ciastka, ciasteczka
Do kawy i herbaty, kruche biszkoptowe, maślane czy francuskie, kuszą smakiem i zapachem. Chętnie je pieczemy bo jakże by wyglądała niedzielna kawa bez kawałka ciasta, a kiedy nam smutno w deszczowy dzień to humor poprawi nam gorąca herbatka a do niej maślane ciasteczka. Więc nie przerażajmy się kalorycznością niektórych i bierzmy się do pieczenia.
Ciasto Naomi
Ciasto:
6 białek
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka maku(suchy)
1 szklanka wiórek kokosowych
Masa:
1 szklanka cukru pudru
1 masło lub margaryna
1 litr mleka
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
4 jajka i 3 żółtka
Dodatkowo:
15 dag okrągłych biszkoptów
wódka do nasączenia
rodzynki
polewa czekoladowa
1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, resztę składników i upiec placek.
2. Mleko wstawić na gaz. w tym czasie zmiksować jaja ze śmietaną. Gdy mleko się gotuje wlewamy do niego zmiksowaną masę. Uzyskany z tego serek odcedzamy (jeśli nie mamy gęstego sita to do sita które mamy wkładamy ściereczkę i przelewamy serek, ja zawsze daję:)
3. Masło ucierać z cukrem dodając po łyżce serka i kilka kropli spirytusu.
4. Masę serową wyłożyć na placek.
5. Biszkopty moczyć (dosłownie sekundę) w wódce i układać na krem. Polać polewą i na każdym biszkopcie układać namoczoną wcześniej w wódce rodzynkę.
Dla osób które nie chcą używać alkoholu biszkopty można moczyć w kawie lub herbacie. Dodam jeszcze że całość można polać białą polewą i ułożyć rodzynki lub nawet śliwki.
Ananasek
Ciasto:
23dkg cukru
7 białek
23 dkg orzechów mielonych
10 dkg maku suchego
Białka ubić dodać cukier ,orzechy i mak. Całość lekko wymieszać i piec w temp 180 stopni aż ciasto się zarumieni (ok 25-30 minut)
potrzebne jeszcze są:
2 galaretki wiśniowe lub inne ( jakie kto woli) rozpuszczone w nieco mniej wodzie
2 paczki delicji wiśniowe lub jakie kto woli
ananasy w puszce (duża puszka)
Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe zagotować to.
5 żółtek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Jajka z cukrem i mąkami dokładnie wymieszać i wlewać na gotujące się mleko ciągle mieszając aby się nie przypaliło.
2 kostki masła ucieramy z zimnym budyniem.
Na upieczony i przestudzony placek dajemy połowę masy na tą masę układamy ananasy na te wykładamy drugą część masy .Na masę dajemy delicje czekoladą do góry namoczone w soku z ananasów (można dodać troszkę spirytusu do soku) i na delicje wylewamy krzepnące galaretki.
Ciasto kokosowo – serowo – orzechowe
Ciasto serowe, które pieczemy jak każdy sernik:
1kg sera
6 jajek
15 dkg tłuszczu (masło lub marg.)
30 dkg cukru
jasny budyń
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
(można dodać bakalie lub kilka pokrojonych w grubą kostkę brzoskwiń ze syropu )
Ciasto kokosowe, które nakładamy na ser po 45-50 minutach pieczenia ,na 15-20 minut przed końcem pieczenia:
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
10 dkg kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto orzechowe pieczemy osobno:
4 jaja
4 łyżki cukru pudru
10 dkg mielonych orzechów (włoskich)
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
25 dkg tłuszczu (masła lub marg.)
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
1 budyń kokosowy lub waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
sok z cytryny
Przygotować ciasto serowe z podanych składników lub upiec wg swojego własnego przepisu sernik z 1 kg sera.
Ser zmielić 3x lub użyć gotowego zmielonego sera, białka oddzielić od żółtek, tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po 1 żółtku, ucierać, a później po trochu dodawać zmielony ser. Gdy masa będzie gładka dodać budyń w proszku i proszek do pieczenia, a także ubitą na sztywno pianę oraz oprószone mąką bakalie, delikatnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę (można wcisnąć w masę serową kilka połówek brzoskwiń ze syropu pokrojonych w grubą kostkę, chociaż można i bez owoców i bakalii).Taki sernik pieczemy ok.1 godz. w temp.180 stopni C.
Na 15-20 min. przed końcem pieczenia nałożyć na ciasto bezę kokosową : ubić białka , gdy sztywne dodawać powoli cukier, na końcu resztę składników i lekko wymieszać wyłożyć na ser (trzeba ciasto wyjąć z piekarnika i włożyć z powrotem) i upiec na złoty kolor.
Ciasto orzechowe ubić i upiec jak biszkopt jako oddzielne ciasto.
Masa : z mleka, budyniu, cukru, cukru waniliowego, żółtek, mąki ziemn. i pszennej ugotować budyń, który ostudzony wkręcić do tłuszczu. Można dodać odrobinę soku z cytryny.
Przełożenie ciasta:
ser z kokosem
3/4 masy budyniowej
ciasto orzechowe – boki i wierzch ciasta posmarować pozostała masą, dowolnie udekorować.
Ciasto pieczemy na blaszce 40×25 cm, jest bardzo smaczne, ale trochę pracochłonne.
Ciasteczka z białego sera
Składniki:
25 dkg mąki
25 dkg margaryny (lub masła)
25 dkg białego sera
10 dkg cukru pudru
Wszystkie składniki posiekać, wyrobić z nich ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać foremkami ciasteczka.Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Można posypać cukrem lub makiem.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku na złoty kolor.
Rurki z kremem
Ciasto:
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 cukier waniliowy
1 masło extra
2 jajka całe
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
do 3/4 kg mąki
Krem:
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
1 kostka masła
spirytus
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Musi być elastyczne. Włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Potem cienko rozwałkować, ciąć paski szerokości 2 cm, nawijać na foremki. Piec w nagrzanym piekarniku
Krem: żółtka z mlekiem zmiksować, dodać cukier, mąkę – wymieszać wszystko. Ugotować gęsty budyń. Po ostygnięciu utrzeć z kostką masła. Na koniec dodać spirytus (w ilości według uznania).
Budyń można ugotować gotowy, ale dodać połowę mleka niż w przepisie (2 porcje budyniu na 1 porcję mleka) i utrzeć z masłem i spirytusem.
Ciasto balowe
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i jeszcze chwilę ubić, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie wymieszać i upiec.
Masa budyniowa:
2 I 1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3-4 żółtka
3/4 szklanki mąki
Zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami (ja najpierw ucieram żółtka z cukrem i dopiero daję mąkę i resztę mleka). Tak przygotowaną masę mieszając wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Gdy budyń ostygnie, utrzeć go z masłem.
Dodatkowo:
1/2 l śmietanki 30% (łaciatej)
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania „śmietan-fixu”
1 tabliczka gorzkiej czekolady
duża paczka krakersów
3 paczki herbatników szkolnych
puszka mleka skondensowanego (słodzonego),
Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godz., aby powstał karmel (ja kupuję już gotowy karmel w puszce, po otwarciu lekko podgrzewam)
Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i „śmietan-fixu”.
Przygotowanie:
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, następnie na niej ułożyć herbatniki. Na herbatniki rozsmarować karmel z puszki ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy rozsmarować bitą śmietanę i całość posypać startą czekoladą.