I MIEJSCE DLA PAWŁOWSKIEJ RYBY W ŚMIETANIE
Kolejny etap Bitwy Regionów za nami. Tym razem impreza odbyła się 04 czerwca w Woli Żelichowskiej. Szacowne Jury oceniło wyśmienite dania przygotowane przez Koła z terenu powiatu i po punktowej ocenie, zdecydowanie miejsce zajęły panie z KGW z miejscowości Pawłów, gmina Bolesław.
Drugie miejsce zajęło KGW z Zalipia , a Trzecie miejsce KGW z Woli Mędrzechowskiej.
Pierwsze miejsce, a wiec Pawłowska Ryba przechodzi do następnego etapu konkursu kulinarnego. Warto przypomnieć, że Pawłów jest jedną z najmniejszych wsi w Bolesławiu. Zaledwie zamieszkuje ją 240 osób. Kiedyś, w latach sześćdziesiątych, podobnie jak w wielu sąsiednich miejscowościach działało i tutaj aktywnie Koło Gospodyń Wiejskich, i podobnie, jak w innych miejscowościach, gdy wymieniały się pokolenia – zostało z czasem rozwiązane. Wystawiano nawet sztuki teatralne, na które schodziła się cała wieś do domu ludowego – w 2018 roku podczas warsztatów kulinarnych wspomina Helena Kaczówka, dzięki której przypomniano smak Amura, stosunkowo trudnej ryby do przygotowania.
Aktywne mieszkanki Pawłowa: Alicja Kaczor, Maria Smoła, Renata Sajdera, Elżbieta Lupa, Danuta Kopka, Helena Kupiec, Anna Golec – na czele z panią Heleną Kaczówką, od nowa we wsi powołały do życia Koło Gospodyń Wiejskich, a ryby dzisiaj przygotowują na przeróżne sposoby. Pawłów, ze względu na lokalizację miejscowości – w pobliżu Wisły Żywicielki, posiada dostęp do ryb prawie nieograniczony. Sumy, leszcze, amury, sandacze, karasie a nawet karpie, kojarzone raczej ze środowiskiem stawowym – wszystkie te wymienione i niewymienione gatunki ryb, które pływają w rzece, możemy przygotować według podanego poniżej przepisu. Warto przypomnieć, że w czasach biedniejszych, a szczególnie po drugiej wojnie światowej, gdy brakowało żywności, Wisła bywała jej źródłem dla okolicznych mieszkańców.
Składniki na Pawłowską Rybę w Śmietanie:
1 kg ryby ( do wyboru: sum, leszcz, karp, amur lub inne według smaku )
3 szt. Cebuli
250 ml kwaśnej śmietany
1 cytryna
Mąka i jajko
Sól, pieprz, maga
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na oleju lub margarynie do miękkości. Rybę pokrojoną w dzwonki kropimy sokiem z połowy cytryny, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w jajku i mące. Każdy kawałek obsmażamy na złoty kolor. Następnie usmażone dzwonki ryb układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy cebulę i zalewamy śmietaną roztrzepaną z solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Podajemy potrawę z chlebem i ewentualnie z białym winem.
Anna Morawiec