Dzisiaj:
Środa, 27 listopada 2024 roku
Damazy, Dominik, Leonard, Maksymilian, Oda, Stojgniew, Walery, Wirgiliusz

ELIKSIR DŁUGOWIECZNOŚCI

26 listopada 2024 | Brak komentarzy

Złe samopoczucie może wynikać z niewłaściwego odżywiania. Dlatego tak ważna jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych.

Więcej o tym, jaka dieta jest najlepsza dla seniorów można się będzie dowiedzieć podczas najbliższego spotkania w cyklu Z dziennika profilaktyka, w czwartek 28 listopada w Mościckim Centrum Medycznym.


W kompozycji talerza osób starszych szczególnie ważna jest ilość i jakość makroskładników tj. białka, tłuszczu, węglowodanów oraz mikroskładników: witamin A, C, B6, B12 i D. – Suplementacja tą ostatnią wraz z wiekiem staje się niezbędna właściwie przez cały rok, ponieważ obniża się jej przyswajalność z syntezy przezskórnej – tłumaczy Aleksandra Padło, dietetyczka MCM, która poprowadzi spotkanie.

Specjalista opowie także o tym, co powinna uwzględniać dobrze skomponowana dieta seniora i jak powinny być przygotowane poszczególne potrawy. Będzie zachęcać od tego, aby białko wybierać w postaci ryb, jaj, chudego białego mięsa czy nasion roślin strączkowych. Powie dlaczego warto ograniczać konsumpcję czerwonego mięsa i wędlin oraz redukować ilość spożywanej soli na rzecz zastępowania jej ziołami.

Wytłumaczy ponadto czemu tak ważne jest jak największe różnicowanie diety, szczególnie w miarę upływu lat i częstsze picie. Ze względu na zwiększone ryzyko odwodnienia, seniorom zaleca się wypijanie około 30 ml wody na 1 kg masy ciała. Ponadto uczestnicy spotkania w cyklu Z dziennika profilaktyka będą mogli otrzymać skierowanie na dostosowane do ich sytuacji badania profilaktyczne. Początek otwartej pogadanki edukacyjnej przy ulicy Kwiatkowskiego o godz.16:00.


Skomentuj (komentując akceptujesz regulamin)