MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU W DĄBROWIE TARNOWSKIEJ
Artykuł sponsorowany
Kocioł Czarownicy, pierogi z kapustą, kopytka ziemniaczane z sosem borowikowym – to tylko niektóre z przysmaków, jakich mogli skosztować uczestnicy Małopolskiego Festiwalu Smaku w Dąbrowie Tarnowskiej.
W wydarzeniu wzięli udział wicemarszałek Józef Gawron, Marta Malec-Lech z zarządu województwa oraz radni województwa Anna Mikosz i Wojciech Skruch.
Szefem festiwalowej kuchni w Dąbrowie Tarnowskiej był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, wtórowały mu członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami. Koneserzy i smakosze mogli odnaleźć tu m.in. złociste miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z lawendy, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych. Było smacznie, pysznie, radośnie i kolorowo!
Już po raz osiemnasty kosztujemy najsmaczniejszych dań Małopolski, odkrywamy nowe, nieznane smaki i przypominamy sobie te zapomniane. Festiwal Smaku jest wspaniałą okazją do wspólnej zabawy na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. W bogatym programie wydarzenia z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie – powiedział wicemarszałek Józef Gawron.
Cieszymy się, że wspólnie z Państwem możemy uczestniczyć w tym wielkim święcie regionalnej kuchni. Małopolski Festiwal Smaku to nie tylko wyjątkowe przedsięwzięcie, które na stałe wpisało się w kalendarz wydarzeń w naszym regionie – to przede wszystkim wspaniałe smaki, wspaniali ludzie i niepowtarzalna atmosfera – dodała Marta Malec-Lech z zarządu województwa.
Oprócz tradycyjnych pokazów gotowania, stoisk wystawców i poczęstunku kół gospodyń wiejskich, Festiwalowi towarzyszył quiz wiedzy o Małopolsce i Konkurs na najsmaczniejszy produkt. Nie zabrakło gier, konkursów i zabaw dla dzieci. Podczas wydarzenia przeprowadzono również zbiórkę charytatywną na rzecz niespełna dwuletniego Nikodema – Nikodem Stręk – zbiórka charytatywna | Siepomaga.pl. Udało się w ten sposób zebrać 3,4 tys. zł. Wydarzenie zwieńczyły pokazy iluzjonisty, występ zespołu Pozytywnie Nakręceni i okolicznościowy tort.
Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.
Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Mochyrzna. Przygotowany przez nie Kocioł Czarownicy został wybrany najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło KGW Łęka Szczucińska, które przyrządziło pierogi z kapustą. Trzecia nagroda powędrowała do KGW Wola Mędrzechowska, które uraczyło podniebienia uczestników festiwalu kopytkami ziemniaczanymi z sosem borowikowym.
W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce otrzymała Pajda Chleba za chleb wiejski, drugie przypadło Gospodarstwu Agroturystycznemu Aleksandra i Dariusz Błaszczyk za kruche z wiśniami, a trzecie miejsce zdobyła Octovnia za dressing truskawkowo-miodowy.
Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych:
Koła gospodyń wiejskich:
- I miejsce – KGW Morzychna – Kocioł Czarownicy
- II miejsce – KGW Łęka Szczucińska – pierogi z kapustą
- III miejsce – KGW Wola Mędrzechowska – kopytka ziemniaczane z sosem borowikowym
- Wyróżnienie – Stowarzyszenie Twórców Kultury Powiśla Dąbrowskiego – zupa „Rzodkie ziemnioki”
- Wyróżnienie – KGW Luszowice – „Luszowski Rarytasek” przekładany warstwowo i zapiekany w piekarniku (mięsno-warzywny tort)
Wystawcy:
- I miejsce – Pajda Chleba – chleb wiejski
- II miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Aleksandra i Dariusz Błaszczyk – kruche z wiśniami
- III miejsce – Octovnia – dressing truskawkowo-miodowy
- Wyróżnienie – Ekomiody Pasieka Morawskich – miód z cytryną i imbirem
- Wyróżnienie – Niepołomicki Bartnik – miód głogowy
Przypomnijmy, że to nie koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Kolejne przystanki to Czorsztyn – Sromowce Niżne (6 sierpnia), Proszowice (3 września), Wolbrom (10 września) i Skawina (17 września), gdzie odbędzie się wielki finał.