„Pączkowy zawrót głowy”
Tłusty czwartek swoją nazwę wywodzi od tłustych biesiad obchodzonych niezwykle hucznie i wesoło na koniec karnawału. Data obchodzenia tego dnia jest ruchoma i zależna od daty Wielkanocy.
Do menu tłustoczwartkowego należą królujące na wszystkich stołach pączki z przeróżnymi dodatkami oraz faworki. Historia pączków w Polsce sięga XVII i XVIII wieku, nazywano je wówczas „pampuchami” i jedzono na słodko lub ze skwarkami. Aby tradycji stało się zadość, „król pączek” zagościł w Filii Bibliotecznej w Smęgorzowie.
A to wszystko za sprawą pani Teresy Rygielskiej, która z wielką pasją i zaangażowaniem przeprowadziła kolejne warsztaty kulinarne – tym razem pieczenia pączków. Od godzin przedpołudniowych można było wyczuć zapach wypieków. Mali kucharze sami przygotowywali ciasto według podanego im przepisu. Dzieciaki nie mogły doczekać się momentu, gdy ich pączusie będą gotowe i będzie można je udekorować. Przyszła i na to pora!
Każdy z wielkim zapałem i twórczą radością ozdabiał tłustoczwartkowe specjały lukrem, a także kolorowymi posypkami. Po skosztowaniu wypieków, część została jak „najcenniejszy skarb” zapakowana i zabrana do domu. Uczestnicy na koniec warsztatów podziękowali pani Teresie i pani Katarzynie za pomoc i cenne wskazówki w sztuce kulinarnej. Mamy nadzieję, że ten stary zwyczaj na dobre zadomowił się w naszej bibliotece i będzie okazją do poznawania i kultywowania zwyczajów i tradycji polskich.