„Koziołki” i „Strząska”
„Koziołki” i „Strząska” to dwa nowe produkty regionalne, które znalazły się na liście Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Oba pochodzą z Siedliszowic w gminie Żabno i oba będzie można skosztować podczas Dni Powiatu Tarnowskiego w niedzielę 20 maja.
Do wykonania „Koziołków” – ciastek zwanych też sielsowiokami , niezbędne są następujące składniki: mąka pszenna, jajko, ser biały, kwaśne mleko lub maślanka, tłuszcz do smażenia. Aby przyrządzić z kolei „Strząskę”, potrawę związaną z Wielkanocą, niezbędne są produkty, które tradycyjnie spożywano w tym świątecznym okresie.
Są to jajka, chrzan i wędliny. O tym jak smakują przygotowane przez mieszkańców Siedliszowic, w najbliższym czasie będzie można się przekonać na Dniach Powiatu Tarnowskiego. Koło Gospodyń „U Tatara” reprezentować będzie gminę Żabno z poczęstunkiem najnowszych produktów regionalnych zarejestrowanych w Urzędzie Marszałkowskim. To właśnie w Krakowie pozytywnie rozpatrzony został wniosek o ich rejestrację. Wniosek, który wcześniej poparty był badaniami historycznymi i etnograficznymi w sołectwie, po to aby dowiedzieć się czy „koziołki” i „strząska” są potrawami tradycyjnymi. Dodatkowo delegacja z Siedliszowic wspólnie z etnografem „bronili” przed komisją urzędową swoich produktów. I udało im się to wzorowo.
– Duża jest tutaj zasługa Lokalnej Grupy Działania Zielony Pierścień Tarnowa, która zorganizowała przebieg rejestracji produktów- mówi Joanna Bieszczad, sołtys Siedliszowic – to dzięki ich pomocy nasze produkty wcześniej prezentowane były w ramach projektu „Czas na smak” w kilku miejscowościach w Polsce i zagranicą.
Zapraszamy do degustacji już w najbliższą niedzielę w Klikowej podczas Dni Powiatu Tarnowskiego, wcześniej natomiast, bo w piątek, stoisko z Siedliszowic gościć będzie w Tarnowie, przy Muzeum Etnograficznym. Z pewnością produkty z Siedliszowic zagoszczą na imprezach organizowanych w tym roku w Żabnie.
źródło: UM Żabno